בעבר כדי לבנות אתר אינטרנט היה צורך לשכור מתכנת ולשלם לו עשרות עד מאות אלפי שקלים כדי שיישב במשך מספר שבועות או חודשים ויבנה את האתר באמצעות כתיבת קוד. כיום ישנן דרכים לבנות אתרי אינטרנט שנראים הרבה יותר טוב ונוחים יותר לתפעול ולעדכון, וכל זה בדרכים פשוטות ובעלות נמוכה הרבה יותר. כאן אסקור בקצרה את השיטות הנפוצות כיום, ולפי זה תוכל/י לדעת איזו מביניהן הכי מתאימה לך.
1. מערכת ניהול תוכן סגורה (נקראת גם "קוד סגור")
בקטגוריה זו נכנסות מערכות בניית אתרים של חברות שונות (למשל: wix, shopify, webflow), שבעצם יצרו מערכת נגישה ונוחה שמאפשרת לכל אחד, גם ללא ידע מוקדם בבניית אתר, להירשם ולהקים אתר בעצמו.
צורת העבודה היא שהמשתמש בוחר תבנית אתר מעוצבת מבין היצע גדול של תבניות מוכנות מראש, ועורך אותה – מחליף טקסטים ותמונות, מוסיף עמודים, מוסיף אלמנטים מתוך המגוון הקיים במערכת (כמו כפתורים, טפסים, תפריטים וכדו'), משנה צבעים ועוד. בדרך כלל ישנה גם אפשרות להתחיל מ'דף חלק' – תבנית ריקה, ולתוכה להכניס את האלמנטים הרצויים. ממשק המשתמש ותהליך הרישום וההקמה במערכות האלו הם בדרך כלל מאוד נוחים וידידותיים, ולכן גם מי שאין לו ידע בבניית אתרים יכול להשתמש במערכת.
תכונה נוספת שקיימת במערכות הללו – אין צורך להתעסק עם רכישת שרת (שבו נמצאים קבצי האתר), ואין צורך להתעסק עם תחזוקת האתר. החברה עושה את זה בשביל המנוי.
מודל התשלום הוא מנוי חודשי – אין עלות הקמה, אלא מנוי קבוע חודשי שנקבע על פי התמחור של החברה. גובה התשלום מושפע מתכונות האתר והתוספות שהוא כולל.
יתרון נוסף: שיטה זו היא שיטה מהירה מאוד – ניתן להקים אתר תוך דקות בודדות. היא מעולה למי שצריך אתר מהיר ומיידי, בלי הוצאה גדולה על בניית אתר ובלי להבין בשרתים ותחזוקת אתר.
חסרונות בבניית אתר בקוד סגור
ישנם חסרונות משמעותיים בשיטה זו של קוד סגור. לא סתם, 14.6% בלבד מהאתרים בעולם נבנו בשיטה זו של קוד סגור, לעומת 67.5% שנבנו בקוד פתוח – זה פער גדול מאוד (הנתונים מתייחסים לאתרים עם מערכת לניהול תוכן).
בקוד סגור, ניתן לבנות ולעצב את האתר רק על פי מה שמוכן וקיים מראש במערכת. אם אני רוצה שהאתר ייראה או יתפקד באופן ייחודי שלא קיים במערכת, לא יהיה ניתן לבצע את זה. גם אם אכניס מתכנת משלי, הוא יהיה מוגבל מכיוון שהפונקציות ואפשרויות ההתאמה האישית מוגבלות.
לעומת זאת, בקוד פתוח (וורדפרס למשל), ישנם עשרות אלפי תוספים שפותחו על ידי אלפי מתכנתים מרחבי העולם, שניתן להוסיף לאתר, חלקם בחינם וחלקם בתשלום, ומבין כולם יש סיכוי גבוה מאוד שאוכל למצוא את מה שאני מעוניין. כמו כן אם לא מצאתי תוסף מתאים, אני יכול לשכור מתכנת שיעשה מה שאני צריך בהתאמה אישית מדויקת.
חיסרון נוסף במערכות סגורות: אם ארצה ביום מן הימים להעביר את האתר לפלטפורמה אחרת או לשרת אחר – זה לא אפשרי מאחר והמערכת היא מערכת סגורה. לעומת זאת, אתר שנבנה במערכת קוד פתוח אני יכול להעביר לשרת אחר, לייצא נתונים ותכנים, להכניס מתכנת עם יד חופשית ועוד.
במילים אחרות: במערכות קוד סגור, אני כמנוי שוכר שירות מהחברה, והאתר כשלעצמו הוא לא בבעלותי. במערכות קוד פתוח לעומת זאת, האתר עם כל תכניו הוא בבעלותי.
2. מערכות ניהול תוכן בקוד פתוח ו־Wordpress
ישנן מספר מערכות לבניית אתרים בקוד פתוח (WordPress, Joomla, Drupal ועוד). אני אתמקד כעת בוורדפרס (WordPress), שהיא הנפוצה ביותר בפער גדול – אפשר לומר שהיא כמעט מונופול בקטגוריית מערכות בניית אתרים.
וורדפרס התחילה את דרכה כמערכת ליצירת בלוגים. כיום היא מובילה את עולם בניית האתרים, גדלה ומתפתחת כל הזמן. כ־43% מכלל האתרים בעולם (הכוללים מערכות ניהול תוכן או בנייה בהתאמה אישית) בנויים על גבי וורדפרס. מתוך מערכות ניהול התוכן בלבד, וורדפרס תופסת נפח שוק של 62.7%, ומתוך מיליון האתרים הגדולים ביותר בעולם, כ־35% משתמשים בוורדפרס.
כמו כל מוצר המוגדר "קוד פתוח", גם כאן ישנו קהל גדול של תורמים למערכת, וזה יתרון מכריע. מפתחים רבים מרחבי העולם תורמים ומפתחים את מערכת הליבה של וורדפרס, יוצרים תוספים רבים מסוגים שונים ויוצרים תבניות עיצוב שונות, לשימוש כלל הבונים בוורדפרס. כיום (9.2024) ישנם מעל 70,000 תוספים ומעל 30,000 תבניות עיצוב זמינים במערכת. מערכת וורדפרס עצמה מתעדכנת מעת לעת – עדכונים שכוללים עדכוני אבטחה, תאימות, נראות, פונקציונליות ועוד.
כמו שכתבתי לעיל, יכולת ההתאמה האישית של אתר שנבנה בוורדפרס היא עצומה. המערכת מתאימה גם לאתר תדמית קטן, וגם לאתר מסחרי ענק. היכולת להוסיף לאתר תוספים עם כמעט כל מה שאני רוצה, וכן השליטה המלאה באתר – למשל להכניס מתכנת שיפַתח בשבילי פונקציה מותאמת אישית, בלי תשלום נוסף וללא הגבלות – היא, לדעתי, הסיבה העיקרית שוורדפרס היא מערכת בניית האתרים המובילה בעולם.
זו הסיבה שאת כל האתרים של הלקוחות שלי אני בונה באמצעות וורדפרס. כך האתר לא מוגבל כמעט בשום פרמטר – עיצוב, פונקציונליות, מחירים ועוד, וגם הוא יכול להיות מותאם באופן מדוייק לצרכי הלקוח.
חסרונות בבניית אתר בוורדפרס
כל אתר שהוא, זקוק לשָרָת (שטח אחסון ועיבוד שמחובר לרשת העולמית), וכן לתחזוקה מדי תקופה לצורך עדכון המערכות השונות. מכיוון שוורדפרס מופצת בחינם, בונה האתר צריך לדאוג בעצמו לרכישת שרת ולתחזוקת האתר. כיום שלב זה הוא לא מסובך – ברוב השרתים ניתן להתקין את וורדפרס בלחיצת כפתור. אך עדיין לחלק מהאנשים תהליך רכישת השרת יהיה מורכב מעט.
נתון נוסף, לגבי תחזוקה: כל מספר ימים או שבועות, יוצא עדכון למערכת וורדפרס ולתוספים השונים. עדכון רכיבי האתר הוא דבר חשוב מאוד, מכיוון שאתר שאיננו מעודכן חשוף לפרצות אבטחה שלפעמים מתגלות. גם פרט זה הוא כיום קל יותר בוורדפרס, כי אפשר להגדיר שהעדכונים יהיו אוטומטיים. מצד שני, יש מצבים שכדאי להמתין מעט עם העדכונים (במיוחד עדכונים מהותיים) כדי לא לגרום לשבירת האתר. לכן ההמלצה שלי היא להיעזר באיש מקצוע שיודע לתחזק אתרי וורדפרס באופן האופטימלי. לכל הלקוחות שבניתי להם אתר, אני ממליץ לקחת ממני גם שירות תחזוקה חודשית – שבו אני נכנס לאתר ומעדכן תוספים / תבניות וכו', מעדכן רישיון לתוספי פרימיום, בודק שאין באגים בתצוגה או בתפעול של האתר, מוודא שיש גיבוי ועוד. כך האתר נשאר פעיל לאורך זמן.
3. פיתוח אתר מותאם אישית מאפס ע"י קוד
אפשרות נוספת לבניית אתר היא בניית אתר באמצעות כתיבת קוד. באפשרות זו, בעל האתר שוכר מתכנת או מספר מתכנתים שיכתבו את כל האתר מאפס, בצורה מותאמת אישית במיוחד ללקוח.
לרוב שיטה זו משמשת גופים גדולים כמו בנקים, חברות פיננסיות, בתי חולים, אתרים ממשלתיים וכדומה.
היתרונות המרכזיים בשיטה זו, הם:
- ההתאמה האישית היא מקסימלית – האתר כולו נבנה לצורך פתרון ייעודי.
- בזכות הסיבה לעיל, נפח האתר יהיה קטן יותר כי הוא לא יכלול קוד ברירת מחדל שמגיע במערכות ניהול תוכן אחרות, וזה ישפיע לטובה על מהירות טעינת האתר.
- מבחינת אבטחה, יש יתרון לפיתוח מותאם אישית, מכיוון שההאקרים יעדיפו לתקוף מערכות אתרים נפוצות, ולא אתרים מותאמים אישית.
והחסרונות המרכזיים הם:
- תהליך הבנייה הוא מאוד ארוך ויקר.
- כל תיקון, שדרוג, עריכה או אפילו שינוי קטן באתר ידרוש, לרוב, מעורבות של מפתחים, שזה גורם לעלות תחזוקה גבוהה.
סיכום / איזו מערכת מתאימה לך?
לסיכום, על פי כל הנ"ל, אפשר לומר כך:
אם את/ה צריך אתר מהיר ומיידי לטווח הקצר, למשל אם את/ה סטודנט/ית ורוצה אתר שמציג את העבודות שלך לשנה הקרובה, או אם אין לך תקציב לבנות אתר אבל רוצה אתר תדמית כלשהו שיראו מי אתה, לטווח הקצר – מערכת קוד סגור כדוגמת wix, תהיה לך פתרון מעולה.
אם את/ה רוצה אתר שיישאר איתך לאורך זמן, מכל סוג – זה יכול להיות בלוג, חנות אינטרנטית, מערכת הזמנת תורים, אתר קטלוג, אתר קורסים, אתר תדמית, אתר תוכן או כל אתר שהוא – וורדפרס תהיה בשבילך פתרון מעולה.
אם את/ה גוף בעל תקציב מאוד גדול, ומעוניין באתר מותאם לצרכים שלך, ובנוסף האתר צריך לעמוד בתקני אבטחה מחמירים – פיתוח מותאם אישית יהיה הפתרון הטוב ביותר בשבילך.